Konfirmációs kikérdezés

KONFIRMÁCIÓS KIKÉRDEZÉS

Képek: https://ajrgmediateam.pixieset.com/konfirmci/

Ki emlékszik arra, amikor megtanult biciklizni? Lehet hogy valaki el tudja felejteni, de sokan emlékszünk, mert egyrészt nagy kaland sok izgalommal, másrészt nagyon hasznos is ha valaki egyszer megtanult két keréken gurulni. Nem kell hozzá sok elmélet, csak annyi, hogy tudjuk hogy a pedállal hajtjuk, a fékkel lassítjuk no és persze némi biztatás jól jön, mert a félelmünket le kell győzni.
A konfirmáció is hasonló ahhoz ahogy megtanultunk biciklizni. A diákok félnek, hogy meg tudják-e tanulni, el tudják-e mondani vagy meg tudják-e érteni. Mi lesz ha elfelejtem? Mi lesz ha nem tudok megszólalni? Ezek a kérdések ismétlődnek a fejekben és az órákon. Hogy lehet leküzdeni ezeket a félelmeket? Úgy ahogy a biciklizésnél. Sok biztatással és gyakorlással. Nyomni a pedált és húzni a féket amikor kell. Ezért foglalkoztunk az elmúlt hetekben, hónapokban a hittan órákon a káté megtanulásával, gyakorlásával és megértésével. Néhol hajtottuk a tananyagot, máshol pedig lelassítottunk, hogy jobban megértsük, átlássuk és megjegyezzük azt amiről tanulunk. Néhol jól jött a biztatás, máshol pedig magától gördült a kerék.
A biciklizés hasznos. Ezt nem nehéz belátni. A konfirmáció haszna nem mindig ilyen nyilvánvaló. Talán azért, mert összetettebb és rejtettebb világról szól, aminek a felfedezéséhez bizony idő, türelem és bölcsesség kell. Ráadásul nem mindig látszik azonnal. Viszont ha beérik a munka gyümölcse akkor egy kiegyensúlyozottabb, boldogabb és gyümölcsözőbb életet láthatunk.
Aki április 10-én ott volt a gyülekezeti teremben a konfirmáció alkalmán, az olyan büszkén mosolyoghatott az alkalom után, mint amikor a kisgyerek megmutatja milyen ügyesen tud már biciklizni. Persze még van min javítani. Van még mit megérteni. Van még mit gyakorolni, de az alapok rendben vannak. Ha pedig valaki szeretne még fejlődni, arra is van lehetősége, hiszen szombatonként 15.00-tól az ifjúsági alkalmakon akár egykerekezni is megtanulhatunk közösen.
Nagyon köszönöm minden diáknak, hogy ilyen példásan felkészült és hálás vagyok mindenkinek aki megtisztelte jelenlétével az alkalmat. Nem utolsó sorban pedig hálás vagyok a gyülekezetnek ahol szolgálhatok, hogy lehetővé teszik hogy ilyen értékes és sokoldalú fiataloknak hirdethetem Istenünk igéjét.
- Sípos Péter István, intézményi lelkész -