Drogprevenciós előadás

Február 8-án a 2. órában Marosi Antal rendőrségi szakértő tartott drogprevenciós előadást a 9. évfolyamos diákoknak. Az előadáson az életből vett hiteles, valamint tudományosan megalapozott példákkal mutatta be a kábítószer fogyasztás kialakulásának okait, elkerülésének lehetőségeit és a kábítószerek káros hatásait.
Marosi Antal nem a drogok összetevőiről és kinézetükről mesélt, nem hozott el exdrogfüggőt, ugyanis szerinte az utóbbi rossz példával szolgálhat, aki a fiatal hallgatóság szemében hős túlélőnek tűnhet. Először a dílerek taktikájáról, a szülőktől való eltávolodásról és a baráti kör nyomásáról beszélt.

Az életből adódó nehézségek – szülők válása, szakítás, haláleset – miatt sok esetben a tanácstalanságból eredő feszültség levezetése gyanánt nyúlnak az emberek a drogokhoz. Viszont semmi nem változik a szerhasználattól. Ilyenkor mentőkötelet kell keresni, legyen az egy új hobbi, vagy a tanárokhoz, iskolapszichológushoz kell fordulni.
Az előadás következő sarkalatos pontja az emberi tudatállapotra ható kémiai anyagok ismertetése volt. A cigaretta, a kávé, a kulturált keretek között fogyasztott alkohol, vagy éppen a sárgarépa fogyasztása az egyén felelősségén múlik. A gyógyszerek már a betegen, az orvoson és a gyógyszergyáron, míg a kábítószerek fogyasztásáért a díler a felelős, akinek a szerhasználó nem más, mint a szponzora. A témához tartozik még a „hülyék világa”, akik csavarlazítót, az idegsejtek szigetelését feloldó hígítót, a húst lemaró krokodilt, az emlékezetvesztést okozó ginát és a patkányméregből valamint körömlakklemosóból készült biofüvet használnak.

A kábítószer látható káros hatásait Marosi Antal MRI felvételekkel mutatta be. Nevezetesen amikor az egészséges emberek agyának 0,5 X 1 méretű felvételeken piros foltként megjelenő örömközpont megy tönkre.
Az idegsejtek felépítésének reprezentálása után az életből vett példák segítségével megtudtuk, hogy miért fontos ez az agyi terület és, hogy a receptorok csúcsán miként születik meg az öröm, amit aztán enzimek törölnek tisztára.
A kábítószer maga az ellopott öröm, ugyanis a drogfogyasztás következtében a receptorok eltűnnek. Ugyan a különböző rehabilitációs tréningeken meg lehet tanulni újra örülni, de az már soha nem lesz ugyanaz az érzés, ugyanis születésünk után ezek a receptorok nem regenerálódnak.

Az elveszett öröm pótlása miatt nyúl egyre nagyobb adagokhoz a szerhasználó, amibe könnyen belehalhat. Az örömközpont nélküli emberek élőhalott szobanövényekké válnak, így a díler elevenen öl meg másokat. Ezért is van az, hogy a dílerek sok esetben olyan súlyos büntetésben részesülnek, mint akik kioltottak egy emberéletet. Hogy mennyi idő alatt megy tönkre valakinek az örömközpontja, egyénenként változó. De vannak olyan szerek, mint például az LSD, ami olyan, mintha egy kapcsolót tenne tönkre az agyban, ezért még a használata után jóval később is képes kiváltani a hatását egy hirtelen jövő trip által, ami könnyen vezet halálos autóbalesetekhez is.

Az előadás utolsó témája a cannabis volt, amelyről az előadó eloszlatta azt a tévhitet, miszerint gyógyszerként is használható. Egy hatóanyaga valóban gyógyszer lehet, de ahhoz szakszerűen, gyógyszergyári körülmények között ki kellene vonni, ami egy füves cigaretta elszívásakor értelemszerűen nem történik meg. Emellett a cannabis testszerte tönkreteszi a receptorokat, többek között az immunrendszert is ezáltal gyengül meg.

Záró képként egy dohányos és egy füves cigarettát szívó egyén tüdeje közötti különbségek szemléltetése következett, majd egy fontos felhívás, miszerint lényegtelen, hogy az interneten valami legális szernek van feltüntetve, attól még ugyanúgy tönkretesz.

Marosi Antal nem a levegőbe beszél, huszonhat éven át dolgozott gyilkossági nyomozóként, újságíróként rendszeresen csatlakozott mentősökhöz, így igazán nagy rálátása van a témára. Tíz éve járja az ország iskoláit, hogy ahogy ő nevezi, „a dolgok mögé néző előadásával” felhívja a fiatal korosztály figyelmét a drogfogyasztás veszélyeire.

Ez az előadás valóban innovatív, az életből vett, valamint tudományosan megalapozott példákkal mutatja be szórakoztatóan, de annál komolyabban a fiatalok nyelvén, hogy miért nem érdemes bekerülni egy mindent tönkretevő örvénybe.