Alpesi Sí Diákolimpia

Rekordszámú induló a 27. Alpesi Sí Diákolimpián!

Február 18-án az első és a második korcsoport versenyeivel kezdődött az idei Alpesi Sí Diákolimpia a Mátraszentristváni Síparkban. A három versenynap alatt, összesen 331 diák versenyzett óriás-műlesiklásban a FIS minősítésű pályán. Sajnos az előző napok extrém melegedése napközben megolvasztotta a havat az éjszakai fagyok pedig, megkeményítették a pályákat borító tömörített hóréteget. A helyenként feljegesedett pálya komoly próba elé állította a versenyzőket.
Kitűnő időjárás fogadta a harmadik és negyedik korcsoport versenyzőit a keddi versenynapon, akik szép számban jelentek meg, és összesen 124-en indultak el.
Iskolánkból Járó Csenge, Kaszap Luca, Nádori Péter és Tömösközi Botond vállalták a feladatot, hogy kipróbálják sítudásukat. Ezen a napon indult még Tömösközi Viktória is, aki a Rákóczi iskola tanulója.
Szerdán kicsit hűvösebbre fordult az időjárás, és a jeges pálya nem olvadt, így az ötödik és hatodik korcsoport sízői két futamban mérethették meg magukat. Ezen a napon közel 100-an neveztek és vállalkoztak arra, hogy teljesítik a távot. A sok kicsúszás és esés miatt a második futamon már jóval kevesebben rajtolhattak. A mieink „állták a jeget” rendesen!
Ezen a napon Czira Tímea, Cseh Gréti, Szabó Nóri, Szabó Kata és Tömösközi Zoli indultak gimis diákjaink közül.
Az a véleményem, hogy nagyon jó döntés volt, hogy a több éve, főként a sítáborainkban sportoló diákjainknak, lehetőséget tudtunk adni a „B”- amatőr kategória versenyén. Tudatosan betartották szakmai tanácsainkat és így a 10 diákból 8-an értékelhető eredménnyel értek célba. Ez azt jelenti, hogy a sok versenyző közül a „profik” is többen kiestek, mert nem tudtak végig menni ezen az igen kemény pályán. A mieink biztonsági menete szerényebb helyezésekre volt elég, de értékelhető volt és tudatosabb készülésre motiváló.
A jövőt tekintve, nagyon biztató az élmény hatás, amit ezek a gyerekek az első próbálkozáson, igazi versenykörülmények között kaptak. Boldogok voltak, hogy itt lehettek és büszkék arra, hogy a kevés edzéslehetőség ellenére, regisztrált teljesítmény tudtak nyújtani, amire sokan nem voltak képesek. Verseny közben láthattam az igazolt „menő-manók” teljesítményeit és eszköz ellátottságukat, edzői technikai hátterüket. Csapatunkról a Jamaikai Bobosokról készült film jutott az eszembe, amin jót nevettünk felnőtt társaimmal, akik szülőként támogatták az utaztatás és versenyeztetés költségeit.
Márciusban 16-án indul iskolai sítáborunk Olaszországba a Brenta Dolomitokba, ahol több jól síző felnőtt fogja segíteni a fejlődést. A mostani versenycsapatból majdnem mindenki ott lesz. Terveim szerint kb. 25 haladó síző diák utazik. A friss élményekre és a gyerekek lelkesedésére építve, már most elkezdjük a felkészülést a 2020-as Sí Diákolimpiára!
Hajrá Arany Gimi!
Az iskola támogatása mellett, köszönetem fejezem ki felnőtt kísérőinknek akik szponzorálták is a gyerekeket: Tömösköziné Védfy Orsolya, Járó Attila, Nádori Géza, Irházi István és kedves neje!